Оказа се, че газираните напитки вредят не само на стройната фигура.

До твърде неприятно откритие достигнаха учени от университета в Шефилд, Великобритания, които в продължение на няколко години изследват влиянието на едни от любимите и най-масово консумирани напитки в света.

Накратко казано, една от основните съставки в газираните напитки води до образуването на канцерогенно вещество в тялото.

Въпросното вещество се нарича натриев бензоат и е активен компонент на консервантите, които масово се използват при производството на по-голяма част от газираните напитки на пазара.

Според учените по молекулярна биология и биотехнология натриевият бензоат може да доведе до болести като цироза на черния дроб и дори дегенеративни заболявания като Паркинсон.

Причината – канцерогенното вещество влияе директно и агресивно върху клетките на живите организми и деактивира части от ДНК-то.

Учените отдавна са установили връзката между натриевия бензоат с раковите заболявания.

Когато той се съедини с витамин С в клетките, се образува канцерогенното вещество бензол.

По-лошата новина е, че натриевият бензоат се използва като консервант и в някои колбаси като кренвиршите, например.

Все още не се е стигнало до забрана за използването му в хранителната промишленост, но учените продължават да трупат доказателства зад теорията си.