Рисунките на детето са израз на неговото възприятие на околната среда.

След като навърши три годинки можeте да приложите на детето си един забавен тест, с който да разберете как то възприема близките си.

Накарайте го да нарисува членовете на семейството ви.

Тъй като малкото още не може да говори добре, неговите мисли и чувства намират израз върху белия лист хартия.

Ето, какво може да ви каже рисунката му:

- Човекът, който то ще нарисува първо обикновено е човекът, когото най-много цени, който му е модел на подражание и то се идентифицира с него. В рисунката този човек обикновено е в центъра и има най-много детайли.

- Заемащият първата позиция отляво също играе ключова роля в живота на детето.

- Ако детето е нарисувало себе си на първо място, то това дава признак за нарцисизъм и егоцентризъм, но това обикновено преминава с времето.

- Ако някой от семейството не присъства на листа, то най-вероятно този човек често отсъства. В повечето случаи обаче, детето нарочно не рисува своето по-малко братче или сестриче, като израз на ревност.

- Ако пък някой от семейството е нарисуван отделно от другите, в някой ъгъл на листа, то с това най-вероятно иска да каже, че въпросния член трябва да стои настрана. А ако самото то е в ъгъла на листа, тогава се чувства неуверено в себе си и изпитва постоянна нужда от подкрепа и насърчаване, дори и за най-малкото нещо.

- Ако картината представлява един кръг и всички форми на нея са заоблени, то това означава, че детето е екстровертна личност, отворена към другите и обича контактите. Има весел характер, щедро е и за в бъдеще ще обича да е в голяма и шумна компания.

- И обратното – ако рисунката е с повече заострени и ъгловати форми, с резки смени на посоките, то малкото най-вероятно е интроверт по характер. Има нужда да се чувства сигурно и защитено, има и известна следа на нервност и напрежение. Но това не е лошо, защото детето ви в бъдеще ще избира внимателно приятелите си.



Източник: mamita-bg.com