Автор
Woman.bg

Яжте здравословно! Ето няколко идеи по въпроса

След като се консултирал с диетолози, специалисти по храненето, антрополози и фолклористи, лекари и медицински сестри, американският автор Майкъл Полан направил любопитен списък озаглавен „Правила на хранене”, който може да промени хранителните навици на много хора завинаги.

Колкото по-бял хляб ядете, толкова по-бързо ще умрете

Вече поизтърканите и поомръзнали съвети за здравословно хранене непрестанно ни напомнят за риска за здравето, който носи бялото брашно.

Що се отнася до последиците за тялото, които носи то, те не се различават особено от тези от захарта. Наскоро проведено изследване доказа за пореден път, че хората, които ядат пълнозърнести храни, са по-здрави и живеят по-дълго.

В числото на нездравословни зърнени продукти влизат и всички видове овесени закуски, които променят цвета на млякото. Досещате се колко изкуствени оцветители съдържат те.

Избягвайте храни, за които баба ви не е чувала

Има хиляди хранителни продукти в супермаркета, за които предците ви никога не са чували.

Те съдържат съставки, които ни изкушават да ги купуваме и хапваме в повечко. Причината е в свойството им да задействат еволюционните инстинкти, като например вродените предпочитания към сладки, мазни и солени храни.

Трудно е да откриете тези вкусове в природата, но хранителните специалисти ги набавят лесно и на ниска цена, в резултат на което ние консумираме храни, абсолютно вредни за здравето.

Яжте храни според цветовете

Според диетолозите здравословното блюдо трябва да е в няколко различни цвята.

Идеята за „цветното” хранене, която днес се е превърнала в научна теория, дължим на бабите си.

Цветовете на много зеленчуци отразяват различните цветове на анти-оксидантните фитохимикали, които те съдържат. Много от химикалите помагат срещу хронични заболявания, но всеки от тях по специфичен начин. Така че най-доброто решение се крие в спазването на диета, съдържаща колкото се може повече фитокиселини, колкото се може повече цветове.

Избягвайте съставки, за които не сте чували

Диглицериди? Целулоза? Ксентоген? Амониев сулфат? Ако сами не използвате тези добавки като готвите, защо тогава консумирате храни, в които те се съдържат?

Хранителните експерти използват химикали, за да може хранителните продукти да стоят на рафтовете без да се развалят и да изглеждат апетитни.

Дали тези добавки носят реална заплаха за здравето ви не е ясно, защото много от тях не са консумирани от хора в продължение на много дълго време, така че най-добре ги избягвайте.

Не пренебрегвайте мазната риба

Консумирането на скумрия, сардини и аншоа е добър избор. Една холандска поговорка гласи – „Страна с много херинга може да мине само с няколко лекаря.”

Яжте храни, които могат да се развалят

Колкото по-обработена е дадена храна с химикали, толкова по-дълго може да издържи и толкова по-малко хранителна е тя. Истинската храна е жива, затова и умира.

Едно от малобройните изключения е медът, който от векове насам може да стои на рафтовете без да се развали.

Избягвате храни с етикет „нискомаслени”

Обезмасляването на храните не ви гарантира, че няма да пълнеете от тях. От въглехидратите също се пълнее, а много нискомаслени и безмаслени храни са с по-високо съдържание на захар, за да се компенсира загубата на вкуса.

По-добре ще се чувствате, ако ядете истински храни в умерени количества отколкото да се тъпчете с „ниско калорични„ продукти пълни със захар и сол.

Не изхърляйте водата, в която сте готвили зеленчуци

Още една стара мъдрост, зад която се крие добре обоснована научна теория: водата, в която се готвят зеленчуците, е богата на витамини. Запазете я за супа и я добавяйте към сосове.