Продължение.

11. Вдигнете шум

Бебетата обичат шумовете, които им напомнят за ритъма на вашето сърце и приглушените шумове, които са чували преди раждането.

Много бебета се чувстват приятно като слушат пералната машина или прахосмукачката. Или докато готвите вземете бебето с вас в кухнята и пуснете аспиратора.

12. Пуснете музика


Пейте на бебето или пробвайте да пуснете CD или компютъра. Изберете нежни песнички. Можете дори да потърсите характерни звуци от утробата. Естествено някои родители убедено твърдят, че тяхият любим състав успокоява коликите на бебето.

13. Люлейте се


Бебетата се успокояват от нежни движения от всякакъв вид. След няколко часа на ръце инвестицията в кошче или люлка ще ви се струва изключително разумна. Вашето бебе може да се успокоява ако го разнасяте из къщи на ръце или в кенгуру.

Имайте предвид, че бебетата обичат да ги носят на ръце ако ги държите близо до сърцето си така, че да го чуват. Опитайте да люлеете бебето нагоре-надолу докато го прегръщате.

14. Направете бебешко колело



Сложете бебето да легне по гръб. Хванете крачетата му и внимателно ги движете сякаш бебето кара колело. Правете това по няколко пъти на ден, например всеки път щом сменяте памперсите. За някои бебета това успокоява дискомфорта в стомаха и освобождава газовете.

15. Повозете се с колата

Много родители откриват, че возенето с кола (шумът, инерцията и вибрациите) е отлично лекарство за коликите. Сложете бебето в кошчето за кола и покарайте малко. Така ще смените малко пейзажа за вас и (вероятно) ще успокоите бебето.

16. Сменете пейзажа

Ако сте били в къщи, може да се поразходите навън за малко. Новите светлини, звучи и миризми ще го разсеят а чистият въздух и ритъма на вашето ходене могат да го успокоят и приспят. Естествено вярно е и обратното – ако сте били навън с бебето цяла сутрин, малко тишина в къщи може да бъде точно това, от което то се нуждае.

17. Тихо!

Докато някои бебета се успокояват от движение, шум и разходка други се нуждаят от спокойствие и предпочитат тишината и тъмнината.


18. Повийте го!

Помислете си, колко тясно е било на бебето преди раждането. Започвате да добивате представа колко голям изглежда за него света в момента.

Повиването на бебето е бабешкият метод да увиете бебето в пелена така, че да ограничите максимално движенията му. По този начин му помагате да не се стряска от своите собствени движения и рефлекси.

Можете да опитате с повиване при всяко хранене ако бебето лесно се разсейва. Можете да го повивате и преди поява на коликите или преди нощния сън.

Повиването може не само да помогне на бебето по-лесно да се успокои от коликите, но може и да го приспи по-бързо. Изследвания сочат, че бебета, които са повивани спят по-дълбоко от тези, които не са. Това е така, защото, когато бебето помръдне в съня си, неговото собствено движение може да го изненада и събуди. С повиването тези трепвания и рефлекси не събуждат бебето.

Техниката за повиване е лесна за овладяване. Ако откриете, че бебето ви предпочита да бъде повито, можете да купите няколко комплекта пелени за повиване вместо да използвате обикновено одеалце.

19. Пробвайте с аромати

Различните аромати се отразяват добре на някои бебета. Ароматерапията е предвидила специални есенции за различни здравословни състояния, от главодобие и умора до раздразнение и страх.

Може да опитате да успокоите нервното бебе. (има нежни аромати специално разработени за успокояване на бебета). Щипка лайка в спалнята или лек аромат на лавандула в банята може да помогне, ако не на бебето то поне на вас.

20. Изкъпете бебето



Топлата баня посред обичайното време за поява на коликите може да го разсее и успокои. Някои бебета също обичат да ги държат под душа, като водата пада върху гръбчето на бебето.

21. Установете режим на хранене

Иска ви се да храните бебето винаги, когато е гладно, но децата предпочитат режима – баня, разходка, преповиване в точно определените за това последователност и време.

Вашето бебе не ви следи по часовник, разбира се, но усеща, кога режимът се разваля. Режимът е начин детето да се почувства сигурно.

Източник: zdravobebe.com