Официалната дефиниция за калория е: „...количеството топлина нужно, за да се повиши температурата на един литър вода с 1 градус.”

Но ако ви звучи прекалено научно приемете, че калорията не е нещо веществено, а по-скоро мярка за измерване.

Калориите измерват енергията в храните и напитките, които консумираме. Всички се нуждаем от тази енергия, за да живеем. Всичко, което правим се осъществява от енергията идваща от калориите, които поемаме.

Храната, която ядем се превръща в горивото, което движи телата ни. Напитките също съдържат калории. Содата например съдържа „празни калории” т. е освен калории в нея няма никакви хранителни вещества.

Независимо под каква форма са калориите, ако „презаредите резервоара” резултатът е повече килограми.

Правилното разбиране и прилагане на нуждата от калории е основен принцип при отслабването. През годините учените са доказали, че независимо дали диетата се фокусира върху мазнини или въглехидрати, все пак калориите са важни.

Защо?

Независимо какво диета спазвате, ако приемате повече калории, отколкото се нуждаете – качвате килограми.

Средното количество калории, които един човек трябва да приема е 2000.

Къде се намират калориите?

Те са в съставките на храните – мазнини, въглехидрати, протеини и алкохол. Мазнините съдържат два пъти повече калории от въглехидратите и протеините.

Еднакви ли са всички калории?

Зависи кого питате? Преобладаващият отговор сред експертите е, че „калорията си е калория”, независимо от къде идва и в какво се съдържа.

Съществува теория, която не поддържа това твърдение. В публикация в „Хранителен журнал” под заглавие „Калорията си е калория”, нарушава втория закон на термодинамиката” авторите стигат до там, че обясняват, че тази идея е стара и благодарение на нея се развива епидемията от затлъстяване по целия свят.

Как калориите се превръщат в мазнини?

Всички имаме основна нужда от калории, от които нашето тяло черпи енергия, за да функционира правилно. Когато калориите са прекалено много, тялото ни няма друг избор, освен да направи нещо с тези калории – то ги складира под формата на мазнини. С други думи калориите се превръщат в мазнини, когато стоят и не правят нищо - не изпълняват никаква роля в работата на тялото.

Ако днес поемете 3500 калории, значи ще качите 500 грама.

Източник: figurata.com