Една от любимите ни рецепти идва от Острова и представлява рибен вариант на българските кюфтета.
Те обаче се наричат кейкове във Великобритания и са идеална бърза вечеря, която ще разнообрази традиционното ви меню.
Британците обикновено ги комбинират с мазни майонезени сосове, но ние предпочитаме компанията на зеленчуци.
Ето и необходимите продукти:
400 грама риба тон в собствен сос от консерва, отцедена
400 грама сварени и смачкани картофи
200 грама грах, най-добре замразен
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
фино настъргана кора от 1 лимон (може и малко от месестата част)
8-10 супени лъжици грис (или галета)
1 връзка пресен лук, нарязан на дребно (може да се замени с няколко стръка праз лук)
3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете рибата, картофите, лука, граха, магданоза, лимоновата кора, както и черен пипер на вкус.
Омесете добре всички продукти и с влажни ръце направете рибни кейкове.
Обикновено те са кръгли, но с правилни ръбове и с дебелина около 5 сантиметра. Диаметърът им зависи от вас. Всеки кейк оваляйте в грис (или галета).
Загрейте голям тиган с незалепващо дъно на средно висока температура. Съвсем леко намазнете повърхността му и запечете рибните кюфтета до слатисто или докато сте убедени, че са готови.
Внимавайте тиганът да не е прекалено горещ, тъй като коричката ще се запече бързо, но не и вътрешността на кейковете.
Сервирайте с декорация от лимонови резени и свежа зелена салата.
Ако искате по-екзотичен вкус, заменете магданоза с кориандър, а лимона – с лайм.