Една от любимите ни рецепти идва от Острова и представлява рибен вариант на българските кюфтета.

Те обаче се наричат кейкове във Великобритания и са идеална бърза вечеря, която ще разнообрази традиционното ви меню.

Британците обикновено ги комбинират с мазни майонезени сосове, но ние предпочитаме компанията на зеленчуци.

Ето и необходимите продукти:

400 грама риба тон в собствен сос от консерва, отцедена
400 грама сварени и смачкани картофи
200 грама грах, най-добре замразен
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
фино настъргана кора от 1 лимон (може и малко от месестата част)
8-10 супени лъжици грис (или галета)
1 връзка пресен лук, нарязан на дребно (може да се замени с няколко стръка праз лук)
3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете рибата, картофите, лука, граха, магданоза, лимоновата кора, както и черен пипер на вкус.

Омесете добре всички продукти и с влажни ръце направете рибни кейкове.

Обикновено те са кръгли, но с правилни ръбове и с дебелина около 5 сантиметра. Диаметърът им зависи от вас. Всеки кейк оваляйте в грис (или галета).

Загрейте голям тиган с незалепващо дъно на средно висока температура. Съвсем леко намазнете повърхността му и запечете рибните кюфтета до слатисто или докато сте убедени, че са готови.

Внимавайте тиганът да не е прекалено горещ, тъй като коричката ще се запече бързо, но не и вътрешността на кейковете.

Сервирайте с декорация от лимонови резени и свежа зелена салата.

Ако искате по-екзотичен вкус, заменете магданоза с кориандър, а лимона – с лайм.