Вчера ви запознахме с банановата диета, днес отново сме на същата вълна.

Бананите, които са широко достъпни през зимните месеци, са богати на фибри, протеини, калий, витамин А, С, B и Е.

В допълнение, поради своите успокояващи свойства, те се използват в различни видове маски и ексфолианти, предназначени за различните типове кожа.

За целта трябва, разбира се, да обелите банана, а след това да го намачкате с вилица. За да улесните тази задача, той трябва да е зрял, мек и не много голям.

Маски за нормална, суха и изтощена кожа

Нужни са ви – 1 банан и 1 ч. л. мед. Смесете банана с втечнения мед и нанесете получената смес върху лицето си, нека престои 15-20 минути. След това изплакнете с топла вода. Маската се препоръчва за нормална до суха кожа. Но бъдете внимателни (особено ако имате чувствителна кожа), тъй като медът може да предизвика алергия.

Тази маска има и друг вариант – нужен ви е един банан, един жълтък и една чаена лъжица сметана. Смесете продуктите и отново сложете получената маска върху лицето си за 15-20 минути, отново изплакнете с топла вода. Тази маска е идеална за суха кожа, добре е да се прави 2-3 пъти седмично, а пълният курс трябва да включва около 20 процедури.

Маски за мазна кожа

За първата маска ще ви бъде нужен отново 1 банан, но този път в комбинация с 1 ч.л. лимонов сок. Нанесете за 15-20 минути и след това изплакнете с топла вода. За най-добър резултат си направете около 20 такива процедури, но най-малко през ден.

Вторият вариант на маската за мазна кожа съдържа банан и жълтък. Смесете продуктите и поставете получената смес за 20 минути върху лицето си, изплакнете с топла вода. Тази маска стеснява порите и премахва мазнината по кожата ви.