Внимание. Студът е рисков фактор за сърдечноболните

Хората, болни от сърдечно-съдови заболявания, трябва да бъдат по-внимателни през зимата.

Добре е те да избягват студа навън и да носят топли дрехи, тъй като ниските температури увеличават риска от инфаркт и проблеми със сърцето, съобщава БГНЕС.

Това се дължи главно на факта, че студът стеснява артериите в тялото ни, което води до намаляване притока на кръв към сърцето.

Изобщо сезонните промени, особено ниските температури, могат да повлияят на организма доста сериозно. Те са способни да променят кръвното налягане и дори сърдечната честота.

Освен това студът увеличава значително и риска от инфаркт.

Възрастта също е фактор, особено при пациенти над 70 години или малки деца.

Тези две възрастови групи са по-податливи на промените във времето и бързо могат да станат нестабилни от внезапната промяна на градусите.

При минусови температури има няколко правила за защита на тялото, които важат за всички.

На първо място е добре главата да е изолирана (чрез шапка или шал), а също така и крайниците (ръцете и краката), тъй като това са трите най-уязвими точки на тялото.

Стратегията на натрупване на дрехи се смята за най-удачна. Вярно, малко ще заприличате на зелка, но пък ще ви бъде топло.

Специалисти твърдят, че студът може да има негативни последици и при ниски положителни температури. Ако той е съпътстван от висока влажност и силен вятър, това може да причини сериозни поражения на тялото.