Проучванията показват, че на второ място след естетичните операции за увеличаване на бюста се нареждат тези за моделиране на стегнато, идеално повдигнато и секси дупе.

Съществува ли универсален идеал за красиви задни части? Какви естетични интервенции се предлагат в момента, за да се оформи съблазнително дупе? Отговор на тези и други въпроси дава най-известният и високо ценен у нас и в чужбина пластичен хирург д-р Ангел Енчев.

Ще ви запознаем с останалите методи за оформяне на красиви и стегнати задни части.

Отстраняване и присаждане на мастна тъкан

Процедурата се състои в липосукция на корема и талията и присаждане на извлечените мазнини в задните части. В резултат женските извивки са по-добре очертани. Подходяща е за жени с излишни мазнини в области като стомаха, ханша или бедрата, които искат по-закръглени задни части. Не се препоръчва за жени, които не разполагат с достатъчно „донорни" мастни клетки.

Присаждането на мастна тъкан позволява на хирурзите да коригират плоски задни части, като ги направят по-плътни и заоблени. За тази процедура се отстранява излишната мазнина от области като корема, хълбоците, ханша, долната част на гърба или бедрата чрез много нежна липосукция, при която се използва специална канюла (тънка тръбичка), за да се предпазят живите мастни клетки. След като се извлекат, мастните частици се въвеждат в седалището през миниатюрни разрези, за да се разпръснат капчиците през тъканите, така че всяка мастна клетка да е добре кръвоснабдена.

Пациентите трябва да имат в наличие достатъчно излишна мазнина в други области от тялото, която да се отстрани и да се използва за присаждане. Някои пластични хирурзи извършват тази процедура, използвайки техника, наречена липоскулптура. При нея се вкарват малки количества мазнини и в мускула, и в мастната тъкан. По време на процедурата мастните тъкани се поставят или вмъкват по такъв начин, че да предизвикат структурни промени в тялото, след които нововъведената мазнина придобива структурните качества на околните тъкани - в резултат областта става естествена на допир и визуално привлекателна.

Важно е да имате предвид, че присаждането може да се наложи да се извърши няколко пъти, тъй като мазнините не винаги се „поемат". Операцията се провежда в лицензирано самостоятелно или болнично хирургично заведение, под обща анестезия. Мазнините, които са се запазили една година след операцията, би трябвало да останат за постоянно и поради тази причина е важно да поддържате стабилно тегло, за да избегнете неравномерно напълняване в третираните зони.

Страничните ефекти включват лек дискомфорт, който може да се овладее с болкоуспокояващи медикаменти, ако се наложи. Освен това трябва да избягвате усилената физическа активност за около две седмици след процедурата. Някои от рисковете са: временна промяна в чувствителността и инфекция, мастни възли, поява на трапчинки, асиметрия и усложнения от анестезията. Щом отоците спаднат, няма да има разлика между оригиналните и присадените мазнини и обичайната чувствителност ще се възвърне.

И задните части стареят

Не е тайна, че с напредване на възрастта нещата започват да се отправят „на юг", и задните части не правят изключение. Въпреки че в миналото много от представените решения са се схващали като „процедури за млади хора", определящите фактори за предприемането им са здравето, прекараните заболявания и тонусът на кожата на пациента, а не възрастта му. Освен това всяка операция трябва да е съобразена с индивидуалните проблеми и възрастта на пациента.

Кожата се отпуска, тъй като гравитацията си казва думата след качването и свалянето на килограми през годините. Мазнините също започват да атрофират, причинявайки плоския вид на седалището. В този случай се предприема лифтинг на седалището или бодилифтинг на долната част на тялото (който може да обхваща също корема и бедрата), чрез което се подобрява видът и/или се отстранява излишната кожа и се оформят задните части.

Често извършван в съчетание с бодилифтинг или абдоминопластика, лифтингът на седалището подобрява формата и очертанията и стяга кожата. Страничните ефекти включват временни синини, отоци, скованост, асиметрия, поява на трапчинки и неравномерни белези. Активността трябва да се сведе до минимум за най-малко три седмици, а белезите са неизбежна част от процедурата (въпреки че обикновено са на места, които се покриват от бикините на банския).

Специални грижи

Красивите задни части зависят не само от формата, но и от състоянието на кожата. В някои spa центрове се предлагат специално разработени програми за тази област от тялото, които включват ексфолиация, различни масажи, апаратни методи за отстраняване на целулит и други процедури, благодарение на които кожата става по-гладка, стегната и тонизирана.

И не на последно място, фитнес упражненията също имат много важно значение за поддържане на стегнато и добре оформено дупе.

За контакти: София, бул. Витоша 192, тел. 952 21 23
Пловдив, ул. Филип Македонски 37, тел. 032/ 656 600
Варна, бул. Приморски 17, тел. 052/ 607 200
Бургас, бул. Демокрация 92, тел. 056/ 832 929

www.doctorenchev.bg