О, да, една интересна година е към края си.

Освен, че искаме да отбележим пълната промяна на някои популярни лица у нас, няма как да подминем и ожесточените медийни изяви на други.

Идеята за категорията „На всяка манджа - мерудия" ни хрумна благодарение на всемогъщия супер политик Бойко Борисов.

Настоящият ни премиер от няколко години присъства във всяка медия по най-различни поводи, повечето от които нямат никаква връзка с политиката.

Ние обаче отказваме да политизираме номинациите си с неговото присъствие в тях и си избрахме други пчелички, прелитащи от медия в медия.

За повечето от тях дори нямаме конкретна информация с какво точно се занимават.

Те просто са постоянно на телевизионния екран, в списанията, вестниците, в Интернет.

Коментират актуални въпроси като същински експерти, независимо дали става дума за обществени процеси, икономическата ситуация у нас, култура и изкуство, семейство.

Те имат мнение, което трябва да бъде изказано, и още по-важно - да бъде чуто по всички възможни канали.

Точно за това ги нарекохме мерудии на всяка медийна манджа, а ето и самите номинирани.

Златка Райкова

Мис Плеймейт 2007 се възползва максимално то 3-те си минути слава и ги разтегли до години.

Пищната госпожица, която в началото на следващата година ще навърши 24, се справи перфектно и с ролята си в риалитито „Островът на изкушението".

След това Златка се зае да участва в скандали - с Алисия, с бившето си гадже Благой Иванов и т.н., и т.н.

Наскоро русокосата съблазнителка отново успя да прикове вниманието към себе си.

Докато „отчаяните съпруги" на Иван и Андрей й търсеха гадже (незнайно по каква причина), Райкова сподели пред месечно издание, че ще се омъжва.

В същото време никак не ни е ясно с какво точно се занимава блондинката, защото основна тема в медиите е единствено личният й живот.

Ние отдавна отказваме да следим развитието му, но това е невъзможно - Златка е навсякъде.

Симона Първанова

Телевизионна водеща, екс-гадже на футболист, няколко корици на Плейбой и да не пропуснем най-важното - жената, която отпразнува рождения ден на силиконовия си бюст.

Това е русокосата Симона, на 27 (колкото и невероятно да звучи...).

Новините около пищната госпожица все излизат от Фабриката за гафове на „модния" PR Наско Лазаров и са също толкова „актуални" - как да бъдем като Симона, телевизионната водеща в музей в Лондон, на релакс-посещение в спа-център и подобни.

Трябва да подчертаем, че чалга-стилът на Първанова също е доста отблъскващ - силният грим и крещящите тоалети по-скоро ни навеждат на мисълта за неуспяла поп-фолк певица, отколкото за изящна водеща.

Емануела

Около една от най-видните поп-фолк певици с убийствен стъклен поглед витаят всякакви слухове - че е имала бурна афера със Слави Трифонов, че от всяко свое гадже иска като подарък нов автомобил, че се забърква в скандали само, ако има PR-полза от тях.

Ние обаче изобщо не се вълнуваме от клюки, а само от талант. И не забелязваме такъв у Емануела, която вече година се старае да си осигури почитатели чрез... неясно присъствие в медиите.

Лиляна

Още едно риалити-лице, чиято фамилия почти никой не помни, което със зъби, нокти и нов бюст се опитва да се задържи на гребена на интереса.

Чаровната иначе Лиляна, която у нас предизвикваше истински нервен тремор с лигавенето си, от време на време напомня за скромната си личност - я с еротична фотосесия, я с някоя и друга (неадекватна) телевизионна изява.

Напоследък брюнетката се старае да смени агресивното си присъствие на капризна кукла с ново амплоа - това на студент по актьорско майсторство в НБУ.

А ние ще сме доволни, ако не се опитва да прилага наученото в масовите медии. Благодарим предварително!

Асдис Ран

Цялото футболно войнство посрещна с овации Гардар Гунлаугсон в ЦСКА преди известно време, а ние още се чудим дали това се дължи на спортните му умения или на русата му половинка Асдис.

Ледената кралица, както е известна Ран, с размах покори България и я постави в краката си.

Буквално за дни блондинката придоби невероятна популярност сред родния „елит" и се превърна в най-желания гост за всяко телевизионно предаване, независимо от тематичната му насоченост.

Платиненото чудо стана корица на Maxim и на Max, а наскоро заяви, че смята да остане в България докато има интерес към нея.

Съпругът й, който не успя да се реализира в родния футбол, си търси нов професионален ангажимент, докато Асдис дава съвети за красота в родния ОК! И се надява на кино- пробив в Холивуд.

Руслана Попова

Бившата съпруга на волейболиста Димо Тонев е по-известна като Голямата уста заради експресивния си изказ и невъздържаността да демонстрира мнението си.

След телевизионните си изяви около риалити формата Биг Брадър Руслана се превърна в любим коментатор за медиите и 46-годишна парти-тигрица.

Да, Попова изглежда невероятно добре за възрастта си, а хапливите й забележки са повече от забавни, но кресливият й тон вече е хипер досаден.

Зара

Героинята от първото издание на Биг Брадър у нас не само оцелява в медийната буря вече няколко години, но се радва и на постоянното внимание от страна на обективи и камери.

Преди да срещне родния плейбой Христо Сираков, Зара беше просто поредната агресивно-предизвикателна брюнетка.

Любовната афера с доста по-възрастния от нея Казанова обаче я научи на умерен и стилен сексапил, а визията й започна все по-често да предизвиква искрено възхищение.

Въпреки това обаче все още никак не ни е ясно с какво точно се занимава Зара, освен че последното й желание е да учи актьорско майсторство в Ню Йорк.