Медът е един от най-действените антиоксиданти, но само ако е правилно избран.

Към закупуването на мед трябва да се отнасяме внимателно и сериозно, а не да посягаме към първия буркан, попаднал пред погледа ни.

Истинският мед не случайно е наричан чудо на природата. Той се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини.

Медът традиционно се смята за алерген, но в действителност той предизвиква алергия само при 1 на 1000 случаи. Често това е индивидуална реакция на човека към цветния прашец на определено растение и затова другите разновидности мед могат да са напълно безопасни.

Откъде да купуваме мед

Най-добре оттам, където можете да го опитате: на пазара или в специализирани магазини. Той трябва да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата. Ако се стича твърде бързо, това означава че съдържа твърде много влага и има вероятност не след дълго да се вкисне.

Особености на натуралния мед

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това се кристализира.

Ако по средата на зимата търговците ви предлагат течен мед за натурален, не им вярвайте. Изключение могат да правят само медът от елда и акация, които не се кристализират.

Ако медът има привкус на горена захар, той вече не само се е лишил от полезните си свойства, но е и вреден за здравето: под въздействието на висока температура в него се образуват канцерогенни вещества.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда.

На пазара или в специализираните магазини можете да изискате от продавача сертификат, в който трябва да е посочено мястото и годината на събиране на меда, резултатите от химичната експертиза и диоктазното число - колкото по-голямо е то, толкова повече биологически активни вещества се съдържат в меда.

Медът от внос също трябва да е съпроводен с документи, потвърждаващи неговата натуралност и качество. За много добър се смята френският мед от лавандула и румънският мед от бяла акация.

Съхранение на меда

Медът е като хубавото вино - колкото по-дълго се съхранява толкова по-хубав става. Идеалният "сейф" е запечатан съд, чиито стени не пропускат достъпа на въздух и микроорганизми, т.е. дори един обикновен стъклен буркан (добре запечатан) е напълно подходящ за съхранение на мед.

Източник: dieti.info