Автор
Ева Лъчезарова

Имаш ли косъмчета... около зърната?

Космите около зърната може би са една от малкото теми-табута, останали в интимния женски свят.

Много жени крият, че ги имат, срамуват се тайно, а според някои това дори ги прави ненормални. Притесняват се, че ако приятелят/съпругът им открие тези "скрити" косъмчета, ще са отврати от тях. Затова спомагат и самите мъже, които спекулират с темата доста бездушно.

Скорошно изследване, проведено в Америка, показа, че този проблем съществува при около 30% от жените. Тъй като в България подобна анкета не е провеждана, днес задаваме на вас, нашите читателки, същия въпрос.

Причината за появата на косъмчетата е свръхпоризводството на андрогени (мъжки хормони), генетичната предразположеност и употребата на определени лекарства също биха могли да причинят нежеланото окосмяване.

Промени в хормоналния баланс също могат да бъдат причина за появата им. Понякога младите момичета ги забелязват след първата си менструация, биха могли да се появят и при бременни жени, а менопаузата пък може да сложи край на израстването им или пък да го засили.

Нормалният брой на косъмчетата е от 2 до 15, като тези с тъмна коса или кожа са по-предразположени към появата им.

Добрата новина е, че косъмчетата около зърната растат бавно. Ако ги премахнеш с пинсета, би трябвало да си се отървала от тях за около три седмици напред. Разбира се, най-добре е да правиш това след като си взела топъл душ.

Кога трябва да вземем по-сериозни мерки?

Въпреки че в повечето случай космите около зърната са сравнително необезпокояващо явление, все пак има случаи, при които трябва да се вземат мерки.

Ако косъмче е израснало директно от зърното ти, определено трябва да посетиш доктор, това би могло да е индикатор за рак или друг здравословен проблем. Ако до сега не си имала подобен проблем, а изведнъж се появи гъсто окосмяване, това също вероятно е причина за тревога.