Има два вида мазнини, според това, как се разполагат в тялото:
- Подкожни мазнини – Намират се точно под кожата, като тези в гърдите, бедрата, ханша и дупето.
- Коремни мазнини – Разположени са около стомашните мускули около органите.

Как се образуват мазнините?

Има само един начин вашите мастни клетки да се уголемят и това става с увеличаване на количеството приемани калории, особено когато източникът има и високо съдържание на протеини, мазнини или въглехидрати. Когато приемате повече калории, отколкото тялото ви се нуждае, излишните от тях се превръщат в мазнини, принуждавайки мастните клетки да се разширяват.

Освен това, представете си, че мазнините в тялото са пропорционални на броя на мастните клетки. Разбира се, това не означава, че не можете да сваляте килограми, когато ядете и спортувате разумно. Това си остава най-добрият начин за отслабване, докато мастните клетки връщат нормалния си размер.

Метаболизмът и мазнините

Метаболизмът е процес, при който всички протеини, мазнини и въглехидрати се разграждат и се трансформират в енергия, от която тялото има нужда за други свои функции. Можете да ускорите метаболизма си, за да горите повече калории. А най-лесният начин да го направите е като ядете храни, които се нуждаят от повече енергия, за да бъдат смлени и преработени. Освен това, поддържането на тялото в добра форма стимулира метаболизма, превръщайки мазнините в мускулна маса.

Защо понякога е трудно да отслабваме?

Жените свалят мазнини от коремната си област по-трудно, в сравнение с бедрата и ханша. Това се дължи на женския репродуктивен хормон естроген, който се грижи за запасите в тази област.

Менопаузата и отслабването

Дори жени, които никога не са имали проблем с килограмите, по време на менопауза могат да започнат да трупат мазнини в областта на талията, а намаляването на физическата активност да доведе до преразпределение на мазнините в тялото.

Знаете ли, че?...

- Всеки възрастен човек притежава около 40 милиарда мастни клетки в тялото си.

- Метаболизмът се забавя с възрастта. Като започне от 25 годишна възраст, метаболизмът се забавя с 5% до 10% всяко десетилетие. Това се дължи на хормонални промени и в много случаи, на намалената физическа активност. Това са и най-честите причини да се изпитва затруднение в борбата с килограмите.

Антиоксидантите на помощ

Учените твърдят, че плодовете и зеленчуците, богато на антиоксиданти като флавоноиди и фенолова киселина, намаляват риска от затлъстяване и помагат на работата на сърцето.

Опити върху мишки показват, че мастни клетки, изложени на антиоксидантна атака имат по-ниско ниво на триглицериди (мастните съставки, които увеличават риска от сърдечни заболявания).

Любопитно

Джапанките FitFlops са създадени със специална цел – докато се движите, те тонизират тялото, благодарение на уникалната си технология, като стимулират работата на мускулите на краката, бедрата и дупето.

Източник: kozmetikata.com