Вече информацията е официална: на 17 май 2017 (сряда) Крис Корнел се самоубива след редови концерт във Fox Theatre в Детройт. Причина за смъртта: все още неясна. Начин на самоубийството: обесване.

Истината е, че Крис Корнел е имал поне няколко тежки и драматични момента в иначе изключително успешната си музикална кариера. И все още е мистерия как е оцелял тогава, a сега е решил да отнеме живота си. Затова и решихме да резюмираме тези моменти и да си припомним колко силен и издръжлив на житейските препятствия е бил гласовитият вокалист.

Много истински фенове на грънджа и т.нар. сиатълска вълна твърдят, че не "Нирвана", а Soundgarden са "най-сиатълската" банда - комбинират онзи първичен гняв, мрачен магнетизъм в звученето и визията си, многопланови текстове и бунт. Сега визуализирайте младия Корнел - с дълга къдрава коса, впечатляваща фигура, отрязани дънки и кубинки, тичащ по сцената с глас, който просто не може да бъде описан. Да, представете си го така - разперил ръце настрани, докато пее "Jesus Christ Pose" с цялата си душа - алтернативният човек Корнел дълго време се е чувствал в сянката на Кобейн, а по-късно - и на Лейн Стейли (вокалистът на Alice In Chains), просто защото тяхната ранна смърт ги иконизира в очите на феновете. А той оставя живият класик, който продължава да се бори. Крис Корнел преживява това и оцелява.

Краят на Soundgarden е край на една епоха не само за вокалиста, а и за останалите от групата. Наслушали са се на бръщолевениците на медии и "фенове" как се били продали и изгубили от първичната си сурова енергия, щом по Mtv се скъсват да въртят сюрреалистичния им клиp на "Black Hole Sun" (да, преди години Mtv беше нещо наистина прекрасно). Крис Корнел преживява това и оцелява.


През 1999 година излиза първият му солов албум - "Euphoria Morning". Феновете са възхитени от промяната в музикалната насока, клиповече му са хит, но критиците са скептични и определят албума за "лека версия и несполучлива имитация на Soundgarden". Вокалистът е съкрушен, тъй като именно тук той демонстрира новия си начин на композиране и писане на текстове, като ненатрапчиво прави поклон към учителите си от Led Zeppelin, The Beatles и други, без да плагиатства, а само сякаш казва "Ето от това съм направен!". Нито визията му, нито стилът биват добре приети от повечето музикални медии. Крис Корнел преживява това и оцелява.

2004 година. След дълъг и мъчителен развод вокалистът приключва интимните си и работни взаимоотношения със Сюзан Силвър - екс. мениджър на Soundgarden и Alice In Chains. Изпада в депресия и едва 4 години по-късно успява (благодарение на съда!) да си прибере от Сюзан колекцията от 15 китари. Крис Корнел преживява това и оцелява.

"Много големи групи - като Led Zeppelin например! - са съставени от членове на други големи банди. Защо пък ние да не сме новите Led Zeppelin?", с усмивка, но уверено задава риторичния си въпрос Корнел. Поводът е създаването на супергрупата Audioslave с тримата бивши членове на Rage Against The Machine и Корнел за фронтмен. Стилът е тежък alternative, комбиниращ най-доброто от RATM и Soundgarden, като добавя и нови нюанси от всеки от участниците. Въпреки успеха на първия едноименен албум, критиците отново са категорични и осъждат неуспешнатата според тях кентаврична структура на новата група. Audioslave правят първия голям концерт на американска банда в центъра на Хавана, Куба, а после го пускат на DVD. Мнозина се присмиват на лошата форма на гласа на Корнел и са остро иронични към прекалено големите планове и размах на групата, които явно се дънят мощно. Крис Корнел преживява това и оцелява.


Audioslave се разпадат. На Корнел му трябва време да се съвземе, макар че идеята за край на супергрупата е отчасти негова. През 2007 година той се завръща по-силен от всякога с втори солов албум - "Carry On", показателен със заглавието си за настроението и плановете на музиканта. Там е включена и кавър версия на "Billie Jean", която Корнел свири на свой издаден по-рано акустичен live в Швеция и феновете се влюбват в неговия аранжимент. Албумът има много ясно послание: "Ето ме, пак съм тук и съм по-силен от всякога!". Критиката обаче реагира вяло в стил "Да, хубаво, но това не е Soundgarden, не е дори Audioslave". Крис Корнел преживява това и оцелява.

Следва нов шок в музикалния свят. По музикалните канали се завърта клип към песента на Корнел "Scream" от едноименния му нов албум с продуцент... Тимбаленд. Да, няма грешка, същият този. Албумът е откровен поп в комбинация с несбъркваемата бленда на вокалиста и някои от траковете се завъртат дори в много дискотеки. Въпреки че на живо Корнел понякога представя по-рок версии на новите си композиции, като понякога дори ги изпълнява акустично, този път фенове и критици са категорични - това е най-слабият албум на Корнел, макар че масовата аудитория, която е отрасла с "радио музика", за първи път чува за него и го харесва. Според хардкор почитателите на грънджа и алтернативния рок това приемане е дори по-ужасно. Крис Корнел преживява това и оцелява.

Огромна изненада за феновете: Soundgarden решават да направят дългоочаквания си reunion. И понеже обещават да направят официалното си завръщане на фестивала Lollapalooza, правят един "таен" концерт под името Nudedragons (анаграма от Soundgarden). Корнел демонстрира изключителните си вокални умения, заявяват, че работят по нови композиции. Феновете обаче отново са скептични - Soundgarden не били разбрали, че 90-те са свършили и сега искали да лежат на стара слава, като печелят от приходи от концерти от старите си почитатели. Крис Корнел преживява това и оцелява.

Докато с групата работят по нов материал, Корнел съвсем не се е отпуснал да си почива. Следващият му соло албум, "Higher Power", излиза през 2015-а, а сингълът "Nearly Forgot My Broken Heart" се превръща в хит. Критиката недоволства - парчето било "евтина комбинация от различните периоди на вокалиста, като в основата си представлявало посредствена поп песен". Крис Корнел преживява това и оцелява.


Връщаме се към началото на този текст. На 17 май 2017 (сряда) Крис Корнел изнася доста добър концерт със Soundgarden във Fox Theatre в Детройт, макар на последните парчета да изглежда по-уморен от обикновено. На 18 май няколко сайта изстрелват новината: един от последните гръндж и алтирнатив герои е намерен мъртъв. Часове по-късно се уточнява, че Корнел се е обесил. Стотици хиляди почитатели на музиката му пишат постове с надежда, че това е една от онези фалшиви новини. Аз се сещам как научих за смъртта на Дейвид Боуи и докато плачех, видях на няколко места, че това не било истина. Което беше ужасно. Защото в мен се появи малко надежда, че Бледия херцог все още е сред нас. Както и сега се надявах за Крис. Не. Крис Корнел не преживя това. И част от нас си отиде с него. А тук останаха красивата му жена и трите му деца.

Нямам идея защо се самоуби Крис Корнел. И не държа да науча. Знам само, че ще ми липсва като член на семейството ми.

Четете още: Франк Синатра: Отнасяй се с жените като с дами, а с дамите като с жени