Великият Марлон Брандо - актьорът, който отказа „Оскар”

На днешния ден преди 17 години светът се сбогува с един от най-великите артисти на всички времена - Марлон Брандо.

Той е роден на 3-ти април 1924 г. в Омаха, Небраска, в семейството на актрисата Дороти Джулия Пенбейкър Брандо и търговеца Марлон Брандо старши. Има две по-големи сестри - Жоселин и Франсис. Докато бъдещият звезден актьор е все още в ранна детска възраст, родителите му два пъти се разделят и събират и многократно променят местожителството си. Когато е на 16 г., бащата на Марлон го изпраща във военна академия в Минесота, тъй като младежът имал известно проблеми с дисциплината. И въпреки мерките на родителите му, Брандо не се примирява и дори бива изключен в годината на завършването си. След това Марлон се премества да живее в Ню Йорк при една от по-големите си сестри. Той записва да учи актьорско майсторство при Стела Адлър и не след дълго дебютира на сцената на Бродуей в пиесата „Аз помня мама“. И така Марлон Брандо започва дългия си път към успеха. Актьорската гилдия бързо забелязва неоспоримия му талант и през 1946 г., когато той изиграва първата си много успешна роля в „Кафене Тръклайн“ го обявява за най-обещаващия млад актьор на Бродуей. Преди да започне филмовата си кариера, Марлон Брандо играе и в пиесата „Трамвай Желание“. През 1950 г. той прави пробива си в киното, като изиграва ролята на парализиран ветеран от Втората световна война във филма „Мъжете“. Следват много успешни роли в продукции като „Да живее Сапата!“, „Юлий Цезар“, „Дивият“, „На кея“, „Кръстникът“ и много други.



Разбира се, кариерата на великия Марлон Брандо е съпроводена не само от успехи, но и от спадове. През 60-те той участва в два филма, които не печелят широка популярност, а именно „Бунтът на Баунти“ и „Отражение в едно златно око“, и това определено се отразява на имиджа на актьора. Но през 1972 г. късметът му се усмихва и той участва в легендарния филм „Кръстникът“, където изиграва ролята на боса Дон Вито Корлеоне. До тогава Марлон Брандо вече има няколко Оскара и награди БАФТА. Той бива отличен и за работата си в „Кръстникът“ с "Оскар", но отказва да присъства на церемонията в знак на протест срещу дискриминацията на Холивуд спрямо жителите на Африка.



Следващият грандиозен успех на Брандо идва с ролята му във филма „Последно танго в Париж“, който предизвиква скандал с една от най-известните секссцени в киното. Бруталната сцена на изнасилване не била изрязана от лентата въпреки желанието на главната актриса Мария Шнайдер, заради което тя не била в добри отношения с режисьора Бернардо Бертолучи.

След „Последно танго в Париж“ Марлон Брандо има роли във филмите „Супермен“ и „Апокалипсис сега“.

През 2001 г. той участва в трилъра „Прецакването“ заедно Робърт де Ниро, Едуард Нортън и Анджела Басет.



Любопитен факт е, че Марлон Брандо е бил пристрастен към хубавата храна и красивите жени. Има три брака зад гърба си и множество забежки с привлекателни жени от шоу бизнеса. Марлон Брандо има над десет деца като четири от тях са от домашната му прислужница, с която е имал дълготрайни сексуални отношения. През 1976 г. излиза и биографията му, известна с легендарния цитат: „Хомосексуалността е толкова на мода, че вече не е новина. Като голям брой мъже и аз съм имал хомосексуални случки, от които не се срамувам“.

Марлон Брандо умира на 1-и юли 2004 г., на 80-годишна възраст, от белодробна фиброза.

Четете още: Екзюпери: Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна