Актрисата Ванча Дойчева си отиде днес на 75 години, съобщиха от Народния театър „Иван Вазов”, където тя игра през целия си живот. Стъпва на сцената му едва деветгодишна, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата ни сцена. Ванча Дойчева има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра.

Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Дойчева бе женена за лекаря професор Димитър Шойлев, който си отиде през 2009 година и който тя не успя да забрави. Той не успя да види внука си Юлиан, който вече е ученик. В последните години тя не играеше активно и се оплакваше от здравословни проблеми, но зрителите още помнят ролите й на Инес в “Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, Мег в “Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Савина в “Елегия” на Павловски, Еленка в “Почивен ден” на Камен Донев.

Всички, които искат да си кажат „сбогом” с легендарната и обичана от поколения българи актриса, могат да го направят в сряда, 26 юли от 11:00 часа в Народния театър „Иван Вазов”.

Четете още: Първият театър на открито събра 1000 зрители