Автор
Woman.bg

В Деня на детската книга започва 'Походът на книгите'

На 2 април - Международния ден на детската книга, от 11 часа в Столичната библиотека ще бъде дадено началото на националната кампания "Походът на книгите".

След официалното приветствие на министъра на образованието Николай Денков актьори ще прочетат откъси от свои любими книги от детството. Децата и техните родители са поканени и на театрален спектакъл, с който ще бъде отбелязан рожденият ден на Ханс-Кристиан Андерсен.

И за да бъде празникът безкраен, от Столичната библиотека са предвидили още "Смехоранско караоке" от 18 часа и среща с приказни герои в "Нощта, в която книгите оживяват" от 20.30 часа

Входът за всички събития на 2-ри април е свободен!


В неделния ден от 11:00 до 18:00 ч. в Детския отдел художници ще рисуват с малките посетители приказни герои и писатели ще четат произведения за деца.

Всички деца и родители, които желаят, от 11:00 до 18:00 ч. ще могат да получат безплатни едногодишни читателски карти за Столична библиотека.

Тази година известни актьори от театъра и екрана се включват в инициативата "Известните българи четат на деца". Те ще посетят над 20 училища и детски градини, за да се срещнат с близо хиляда деца и ученици на възраст от 4 до 15 години.

За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 хил. деца в България, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от детската литература.

Освен инициативата "Известните българи четат на деца" кампанията включва мащабния "Маратон на четенето" в българските библиотеки, където също са организирани събития за децата.

За поредна година част от "Похода на книгите" е и "Бисерче вълшебно" - единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 до 15 години.

Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекта иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение под 6-годишна възраст също могат да подкрепят любима книжка.

Към „Походът на книгите“, който продължава до 23 април, е планирана богата програма от съпътстващи събития, в която участие взимат училища, читалища, издателства, книжарници. Информация за съпътстващите събития може да видите на страницата на Асоциация „Българска книга“, и във Фейсбук.