Хубавото вино си отива с всичко – с качествена храна, добра компания и интересен филм. Ако сте истински почитатели на тази напитка заедно сме подбрали 7 от най-подходящите филми, в които главен герой е виното. А подбраните вина на New Bloom Winery отговарят най-точно на сюжета на филмовите ленти и това, което в дегустирането се нарича „послевкус“. Т.е. дават ни глътка време да погледнем от „слънчевата страна на живота“, да си спомним за стар приятел, да се усмихнем на изненадите, които ни поднася съдбата или просто да помечтаем за слънцето, морето или да сме някъде другаде.

„Бутилка шок“ (Bottle Shock/2008)

Филмът разказва историята за т.нар. "Парижкото възмездие" - известна сляпа дегустация на френски и калифорнийски вина през 1976 г. в Париж. Изненадващо на нея дегустаторите категорично определят като по-добри калифорнийските вина. Фокусът на сюжетната линия е върху британският организатор на историческата дегустация Стивън Спуриър (изигран върху великолепния Алън Рикман) и отношенията между Джим и Бо Баретс (баща и син) от "Шато Монтелена", чието шардоне, реколта 1973 г. побеждава както над бургундските вина, така и над най-добрите калифорнийски. Препоръчваме ви го с чаша или две добре изстудено вино New Bloom – бленд между Совиньон блан и Шардоне.

„Добра година“ (A Good Year/ 2006)

Филмът е британска романтична комедия под режисурата на Ридли Скот. Макс Скинър (Ръсел Кроу) е опитен инвестиционен експерт работещ в Лондон. Един ден Макс научава, че неговият чичо Хенри (Албърт Фини) е починал и му е завещал имение във Франция заедно с няколко декара лозя. Първото нещо, което му хрумва, е да го продаде. Налага му се обаче да остане във френския Прованс повече от очакваното, и неусетно започва да се привързва все повече към имението. Разбира се любовната искра между него и местната сервитьорка Фани (Марион Котияр) предопределя решението му. Това е филм за повратите в живота и пламването на любовта – както към виното, така и между хората, когато най-малко го очакваш. Върви чудесно с розе PIXELS от сорта Гренаш, издържано изцяло в стила на Прованс. Ще разпознаете това вино по красивата стъклена бутилка и тапа, която е лесна за отваряне и запазва виното в отлично състояние.

„Отбивки“ (Sideways/ 2004)

Точно преди сватбата си, Джак (Томас Хейдън Чърч) се отправя на пътешествие с кола из Калифорния заедно с приятеля си от детинство Майлс (Пол Джиамати). Въпреки различията си, и двамата научават ценни уроци за живота, тъй като съвсем скоро пътуването ги потапя в „море” от вино, жени и ... много смях! Филмът пресъздава възходите, паденията и „отбивките” в живота. След него потреблението на Пино Ноар драстично скача. Да се пие червено вино през лятото изобщо не е чуждо за винолюбителите. Затова ви предлагаме този филм с добре охладенo червено вино Verano Azur. Сира и Марсeлан 2015. Всичко в това вино – от дизайна на бутилките и етикетите, до вкуса разкрива слънчевата страна на живота, точно, както и във филма. Произведено е в стила на Новия свят, ароматно и леко.



Somm/2012

Ако някога сте искали да станете професионален сомелиер и сте се чудили как става – това е точно за вас. Документалната лента разказва историите на четирима сомелиери, които се подготвят за т.нар. MS - изключително труден изпит Master Sommelier. През 2015 излезе и втора част – Somm: Into the Bottle. Едно от най-големите му предимства е уникалният шанс да видите как се отварят и дегустират изключително редки вина във винарните, където са произведени като например DOM RUINART 1969 (с останали само 17 бутилки в света) или Mondavi 1966 г – първото вино на Робърт Мондави. Препоръчваме го с вино от серията F2F от немския сорт Дорнфелдер. New Bloom Winery са единствените в България, които отглеждат този немски сорт, а тероарът на Тракийската низина разкрива страхотния му потенциал.



Mondovino/2004

Mondovino предизвика истинска полемика в света на виното поставяйки сериозни въпроси за бизнес практиките на големите винени производители, влиянието на глобализацията и мястото на човека. Сюжетът представя борбата за наследство на свръхмогъщите милиардери в долината Напа в Калифорния, съперничеството на две аристократични династии във Флоренция и конфликтите между три поколения в едно семейство от Бургундия, които се борят да запазят своите няколко хектара лозя. Вариантите за комбинация на този филм с вино са много – затова ви предлагаме да изстудите две бутилки Pixels – едната Совиньон блан, другата чисто Шардоне и му се насладете.



Blood Into Wine/2010

Знаехте ли, че хеви метъл музикантът Мейнърд Джеймс Кийнън също притежава и винарна? Тя се казва Caduceus Cellars и се намира в Аризона. Документалната лента включва дълъг разговор със звездата, в който обяснява как се грижи за своите лозя, какъв е процесът на производство на виното и споделя и за други популярни личности, обсебени от света на виното. Гост звезди в лентата са Мила Йовович, Файруза Болк (”Вещи в занаята”) и рок легендата Глен Алекзандър. За този филм, си трябва бунтарско питие. Затова го препоръчваме с розе New Bloom, купаж от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира.



You Will Be My Son/2011

Сюжетът поставя Мартин срещу своя баща Пол, френски винопроизводител и с доста труден характер. Мартин е отчаян да получи одобрението му и да управлява избата, но баща му го смята за неудачник. Интригата още повече се заплита, когато Пол решава, че Филип, приятел от детинство на сина му, е правилният човек, който да поеме семейния бизнес. Тогава филмът се превръща от семейна драма в истински трилър. Опитайте да го изгледате в компанията на F2F Каберне Совиньон, Сира и Регент – вино с комплексен характер и апетитен финал, точно като филма.