Автор
Антония Михайлова

Морис Равел - един композитор, влюбен в Испания, повлиян от Русия

За изкуството, което Равел оставя след себе си, казват, че напомня айсберг, чиято подводна част е много по-голяма от видимата, която се вижда на повърхността. Ленард Бърнстейн казва за него: “Начинът, по който Равел си служи с оркестъра, е най-вълнуващият и бляскав в музиката - и имитиран от много други композитори, мога да кажа. А неговата клавирна музика е толкова гениална и трудна, че винаги е тест за един пианист дали може изобщо да я изпълни.“

Прочутият френски композитор е роден на 7-ми март 1875 г. в баския регион на Франция. Започва уроци по музика, когато е на 6 години, и се превръща в един от най-самобитните и обичани композитори на всички времена. За неговата музика казват, че е неподражаема, че докосва дълбоко сърцето, и чуеш ли я веднъж, се влюбваш в нея за цял живот. Равел винаги се е отличавал с ексцентричния си външен вид и поведение в стил „денди”. Сред музикалната гилдия се славел като един от най-елегантните и изтънчени мъже на своето време. И може би тъкмо изявената му индивидуалност до голям степен намира отражение и в неговото творчество.

Силно влияние върху композициите на Равел оказва музиката на Русия, и най-вече произведенията на Римски-Корсaков – тяхното индивидуално звучене и иновативен композиторски подход силно впечатляват младия Равел. Той не се увлича по модерната за времето атонална музика, но и на него, както и на Клод Дебюси, не допада определението "импресионисти". След себе си Равел оставя едни от най-безценните, "цветни" и богати оркестрации, създадени в началото на ХХ век.

Във всяко едно от произведенията му пулсира любовта на композитора към испанската култура. Тя проличава в поредица творби: "Пиеса във форма на хабанера", "Испанска рапсодия", операта "Испански час" и др. Темпераментът, иновативният почерк и дълбоката емоционалност превръщат композициите на Равел в едни от най-големите музикални шедьоври.

Като бисери в съкровищницата на класическата музика блестят още творби като “Болеро” (валс); “Дафнис и Хлое” (балет); “Павана за една покойна инфанта” (“Миражите на танца”), "Испански час" (опера), "Картини от една изложба".

Морис Равел участва като доброволец в Първата световна война. Посещава САЩ, където изнася концерти и дава уроци по оркестрация на Джордж Гершуин. Творчеството му в този период е силно повлияно от джаза.

Във видеото по-долу ви предлагаме да се слеете с пулсиращата красота и чувственост на едно от най-знаменитите му произведения - "Болеро":