Секссимволът на съвременното италианско кино - Моника Белучи, ще открие церемонията по връчването на наградите за постижения във филмовото изкуство. Най-голямата сред тях е "Златната палма" за най-добър филм . Това е един от най-престижните кинофоруми в света, който се провежда ежегодно в град Кан, Южна Франция. Председател на журито тази година е испанският режисьор Педро Алмодовар.

52-годишната Белучи поема щафетата от френския актьор Лоран Лафит, който бе водещ на двете церемонии на миналогодишния кинофестивал в Кан,


Всъщност връзката на Белучи с кинофестивала не е от вчера. За първи път ослепителната актриса изкачва стъпалата на двореца в Кан през 2000 г., за да представи кинолентата "Под подозрение" на Стивън Хопкинс. Две години по-късно тя отново се завръща на Френската ривиера за прожекцията на "Необратимо" на Гаспар Ное.

Следва изявата й и като водеща на изданието на фестивала през 2003 г. През 2006 г. иконата на италианското кино е поканена и за член на журито. По-късно тя представи в Кан филмите "Дива кръв" на Марко Тулио Джордана и "Не се обръщай" на Марина дьо Ван. През 2014 г. Белучи отново пристъпва през прага на бляскавия фестивал. Повод този път е прожекцията на "Чудесата" на Аличе Рорвахер.

Припомняме, че през април миналата година Моника Белучи приключи със снимките на третия сезон на култовия сериал „Туин Пийкс“, чиято световна премиера се очаква на 21 май тази година отново в Кан.

Седемдесетото издание на кинофестивала в Кан ще се проведе от 17 до 28 май 2017 г.