Автор
Woman.bg

Лени Кравиц на 58: Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че всичко, което е казала мама, е истина!

Лени е роден на 26 май 1964 г. в Ню Йорк.

Той е единствено дете на Сай Кравиц и Рокси Рокър - еврейн и африканка. Именно заради смесения брак на родителите си, Лени претърпява много подигравки и нападки. Въпреки това той израства в спокойна и любяща семейна среда. Баща му е телевизионен продуцент, а майка му успяваща актриса. Заради ролята й в сериала "The Jeffersons" семейството се премества в Холивуд, когато Лени е в ранна детска възраст и тогава се заражда любовта му към музиката. Бъдещият легендарен музикант започва да посещава местния хор и в последствие открива, че големия си талант и като инструменталист. Учи в музикалното училище в Бевърли Хилс, което завършва през 1982 г.

След приключване на образованието си Лени Кравиц напуска дома си и започва да търси мястото си на световната сцена. И въпреки че родителите му са влиятелни личности в шоубизнеса той се бори сам и желанието му е да постигне успехите си, разчитайки единствено на себе си. В първите години от кариерата си Лени се намира в тежък финансов период и живее в кола под наем, която му струва 5 долара дневно. И докато се бори усилено за големия си пробив в музикалния бизнес, през 1985 г. той е съкрушен от новината за развода на родителите си.

Година по-късно Кравиц се завръща в родния си град, Ню Йорк, където среща и първата си любов - красивата актриса Лис Боне. Страстта между двамата избухва бързо и силно и само след няколко месеца заживяват заедно. През 1987 г. те се преместват в Лас Вегас, а не след дълго късметът се усмихва на Кравиц и той успява да запише първия си албум "Let Love Rule", издаден от музикалния гигант Върджин Рекърдс. В същия момент се ражда и дъщеря му Зоуи. И въпреки че Лени и Лиса изглеждат щастливи заедно те се разделят още в началото на 90-те.



Още с първия си албум Кравиц бележи голям успех като получава 61-о място в престижната класация на Билборд, но Лени става широко популярен едва година по-късно, когато Мадона прави кавър на песента му "Justify My Love".

Вторият албум на обещаващия рок и соул музикант е със заглавието "Mama Said" и е издаден през 1991 г. Тогава Лени Кравиц е вдъхновен от болезнената си раздяла с Лиса Боне и написва един от най-големите си хитове "It Ain't Over Til It`s Over".

Две години по-късно Кравиц зашеметява света като издава песента "Are You Gonna Go My Way". От този момент кариерата му потръгва бързо и неусетно и той се превръща в едно от най-големите имена на световната сцена. През 1995 г. музикантът е изправен пред поредната трудност в личен план, а именно смъртта на майка си, която губи борбата с рака.

Лени непрестанно разкрива нови елементи с музиката си и още в края на 90-те той използва и електроника при композирането си. Тогава получава и първата си награда Грами за най-добър мъжки рок вокал. През 2000 г. Кравиц издава и албум, в който събира най-големите си хитове до момента.

Както много изявени личности в изкуството, така и Лени Кравиц изразява гражданската си позиция чрез таланта си. През 2003 г. той издава песента "We Want Peace" по повод войната в Ирак. Следващите три албума "Baptism", "It`s Time For a Revolution" и "Black And White America" също са с политическа насоченост.

Четете още: Защо се самоуби Крис Корнел?

През 2009 г. Лени Кравиц дебютира и в киното, участвайки в номинирания за Оскар филм "Precious", а през 2012 г. участва в "Игри на глада".

Преди няколко години рок звездата се премести на Бахамите, където живее спокойно в уют и лукс.



В чест на Лени Кравиц днес ще си припомним няколко негови цитата и ще ви поздравим с една от любимите ни негови песни.

"Не се опитвам да променя света. Просто се възползвам от таланта, с който Бог ме е дарил и ако успея да въздействам на някого, това би било прекрасно".

"Майка ми ми даде много добри съвети и имаше още много на какво да ме научи. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че всичко което ти е казала мама е истина".

"Случвало се е да срещна точния човек в неправилния момент. Може да не е правилното време, но трябва да направиш така, че нещата да се случат. Невинаги получаваме втори шанс в любовта".

Четете още:
Една голяма човешка комедия