Автор
Кристина Кирова

Киното за връзката баща - дъщеря

За всяко момиче обичта и разговорите с татко са много важни и основополагащи за отношението й към мъжете занапред.

Често жените, отраснали в проблемно семейство, и тези, които не са получавали достатъчно внимание от бащите си, срещат трудности в любовния си живот и търсят на всяка цена мъжкото внимание. В житейския път на всяка дама ролята на бащата оказва решаващо влияние и благодарение на отношенията си с него, тя оформя представата си за света. Доказателство за това са следните 10 филма:

"Определено, може би"



Никога не е твърде късно да се върнеш назад и да потърсиш щастието си. Централният персонаж във филма е 30-годишният Уил Хейс, който е в разгара на развода си, когато дъщеря му Мая е едва на 10 г. и започва да му задава въпроси за живота и отношенията между хората. Той й разказва за всичките си успехи и падения до момента и й помага да взима правилните решения.

"Армагедон"



Филм, на който всеки баща би пролял поне една сълза в прощалната сцена между Хари и Грейс и когато жертвоготовният родител дава живота си, за да спаси приятеля на дъщеря си.

"Последна песен"



Във филма се разказва за млада жена на име Вероника Милър, която преживява тежко развода на родителите си, и след него, тя се отчуждава рязко от тях, особено от баща си, бивш пианист, който се премества да живее в тих крайбрежен град. Той не спира опитите си да се сближи отново с Вероника с помощта на музиката - единственият им общ интерес.

"Аз съм Сам"



Сам Доусън отглежда малката си дъщеря съвсем сам и обременен от умствените си затруднения. Но въпреки това той не спира да се грижи за нея и я обича безрезервно. Кръщава я Люси - на любимата си песен на Бийтълс "Lucy In The Sky With Diamonds". Когато тя е в училищна възраст, социалните служби му я отнемат, а той продължава да се бори за нея.

"Интерстелар"



Главният герой оставя дъщеричката си да бъде отгледана от дядо й, за да може да прави изследвания в Космоса. Баща, загрижен за бъдещето на света и сигурността - истински герой, който успява да намери път към дъщеря си през звездите.

Четете още: Часовници, грешки и други гълтачи на сънища

"Късна пролет"



Една драматична история, развиваща се в следвоенна Япония. Тя разказва за баща, отгледал дъщеря си съвсем сам след кончината на съпругата си. Дъщеря му не желае да напусне родния си дом и да създаде собствено семейство, но родителят й твърдо настоява тя да го направи, за да бъде щастлива, въпреки че това означава той да остане сам до края на живота си.

Infinitely Polar Bear



Млад мъж отчаяно се опитва да върне отново любимата си жена - Меги. Борейки се отново да спечели бившата си съпруга, той прави всичко, за да бъде идеалният баща, но децата им съвсем не го улесняват.

"Потомците"



Когато дъщеря ти е най-добрият ти приятел, който притежава детската мъдрост, от която имаш нужда в труден момент.

"Тони Ердман"



Един от любимите филми на публиката, които получиха номинация за "Оскар" тази година. Историята за отношенията между баща и дъщеря, в която много от киноманите се влюбиха.

"Добри момчета"



В сюжета на успешния филм се разказва за намесата на дъщерята на един от главните герои, която неуморно дава съвети на баща си, въпреки несъгласието на екипа му. И именно намесата на дъщерята помага да бъде разкрито престъплението на века.

Четете още: Актьорите от "Туйн Пийкс" 25 години по-късно (снимки)