Автор
Woman.bg

Фредерик Бегбеде гостува във Варна. Преди това гледаме „Идеалът” в столицата

Като творец, който с лекота сменя роли на писател, сценарист и режисьор, порасналият бунтар на френската литература Фредерик Бегбеде ще изнесе лекция за писането, живота и любовта на 30 юни от 19.00 ч. в обновения Юнашки салон – Варна.

Събитието е интегрална част от проекта „From Page to Stage”, който предвижда триднeвен уъркшоп за писане за сцена и екран с лектори писателката Теодора Димова и режисьорите Явор Гърдев и Димитър Коцев – Шошо. На 2 юни в продажба ще бъдат пуснати 100 билета в магазин „На тъмно” на ул. „Стефан Стамболов”, Варна. Вход свободен за ученици и пенсионери.

Това е първото гостуване на Фредерик Бегбеде във Варна – то се осъществява по покана на „From Page to Stage” (От страницата към сцената) и със съдействието на Варна 2017 и издателство „Колибри”. Будните читатели и зрители си спомнят, че през 2016 г. писателят лично откри поредното издание на кино-литературния фестивал „Синелибри” в София с най-новия си филм – „Идеалът”.

На 1 юли от 18.30 ч. авторът на култовите бестселъри „99 франка” и „Любовта трае три години”, които също имат успешни екранизации, ще представи творчеството си пред многобройните си фенове в книжарница „Сиела” - ФКЦ в морската столица.

Във връзка с предстоящото гостуване на „романтичния егоист” във Варна, тазгодишното издание на фестивала на моноспектаклите „София Моно” включи в програмата си филма „Идеалът”. Цинични руски олигарси, водеща компания за козметика и един гигантски медиен скандал се завихрят „идеално” в умопомрачителната лента, спрягана като „шокираща” и „абсолютно непредвидима”. Филмът е екранизация на „Помощ, простете” и ще бъде излъчен в столицата за пръв път след премиерата си на „Синелибри” единствено в рамките на „София Моно” на 8 юни от 21:00 часа. Мястото на събитието е прекрасният парк на Военната академия.

Втори режисьорски проект на екстравагантния парижки бохем, „Идеалът” предизвиква полярни мнения, но не оставя зрителите да скучаят нито за миг. Докато Октав от „99 франка” громеше рекламния бизнес, Октав от „Идеалът” си има работа със света на модата и козметиката и с разни съмнителни сделки. Тирания на младостта? Диктатура на красотата и мнимата свобода? Това е една история, която Бегбеде разказва както му приляга - без да си мери приказките, но и с преклонение пред поезията на красотата. Билетите за прожекцията може да закупите от тук.

По всичко личи, че юни 2017 ще мине под „идеалния” знак на това гостуване. Зрителите в София имат втори шанс да видят „Идеалът” в рамките на „София Моно”, а Варна вече се готви за първа среща с най-талантливото „лошо дете на френската литература”.