Автор
Антония Михайлова

Джуди Гарланд: Мога да живея без пари, но без любов - не!

На днешната дата се навършват 51 години, откакто великата и неподражаема Джуди Гарланд слезе от сцената на живота. Звездната кариера на една от най-емлбематичните актриси от златния век на Холивуд започва от най-крехка възраст. Още с първите си появи на големия екран тя покорява публиката с кадифената мекота и плътност на гласа си. Наричат я „Любимката на Америка” и най-голямата икона в историята на холивудския мюзикъл.

Бъдещата певица и актриса се ражда на 10 юни 1922 г. под името Франсис Едъл Гъм. Едва 13-годишна малката „магьосница” сключва договор с Метро Голдуин Майер. Следват скромни и епизодични роли, до момента в който уникалният ѝ глас я увенчава със световна слава с филма „Магьосникът от Оз” (1939 г.). Силата и красотата на нейния тембър пленяват критици и публика, а изпълнението ѝ на песента „Отвъд дъгата“ се превръща в едно от най-вълнуващите за всички времена.


Джуди Гарланд

От този момент нататък Гарланд става най-търсената актриса в Холивуд.

След себе си оставя пет брака. Любовният ѝ живот е като морска стихия, изпълнен с разтърсващи емоции, бури и драматични раздели.

Едно от децата ѝ – дъщеря ѝ Лайза Минели, поема по нейните стъпки и прави също толкова зашеметяваща кариера като тази на майка си.


Джуди Гарланд и Лайза Минели

Великата Гарланд напуска сцената на живота на 22 юни 1969 г., едва навършила 47 години, съсипана от лекарства и наркотици. Нейният неповторим глас обаче остава завинаги жив... отвъд преходността на времето..., над дъгата...


В памет на Джуди Гарланд нека да си припомним и някои от нейните най-красиви и мъдри мисли за живота на и извън сцената:

"Това, което прошепна, не беше в ухото, а в сърцето ми. Той не целуна устните, а душата ми."

"Мога да живея без пари, но без любов - не."

"Винаги бъдете първокласна версия на самия себе си, а не второкласна версия на някого друг."

"Зад всеки облак има друг облак."

"На върха е самотно и студено... самотно и студено."

"Губим безценно време в мечти, родени от въображението, хранени от илюзията и умъртвени от действителността."

"Ако аз съм легенда, тогава защо съм толкова самотна? Позволете ми да ви кажа - легендите са много добре, ако има някой наоколо, който да ги обича."

"Колко е странно, когато една илюзия умира. Имаш чувството, че си загубил дете."


"В тишината на нощта често съм искала само няколко любовни думи от един човек, вместо аплодисментите на хиляди хора."

Четете още: Най-красивите звездни сватби в миналото на Холивуд