Години преди да се превърне в един от най-великите писатели на всички времена Ърнест Хемингуей е просто едно обикновено момче, омагьосано от първите трепети на любовта.

Наскоро бяха открити две писма на автора, които са били скрити от света цели 90 години. Те са адресирани към ученическата му любов Франсис Елизабет Коутс. Според правнучката на Франсис двамата с Хемингуей работели заедно по гимназиалното литературно издание, а краткият им романс оставя трайна следа в душата на младия писател. Ърнест излива писмено чувствата си към Франсис, много преди да напише някои от най-великите творби на всички времена като "Старецът и морето".

Несподелената любов завинаги остава в сърцето на Хемингуей и той пише писма до сестра си, в които разказва за своята любима. В тях той казва: Обади се на Франсис Коутс и й предай, че съм на прага на смъртта и че я обичам (или нещо друго)".



Въпреки че Хемингуей и Коутс поддържат писмена кореспонденция през годините, Франсис така и не откликва на любовта на Ърнест. Тя се омъжва за друг техен съученик, а писателят сключва няколко неуспешни брака. Всички се разтрогват заради безкрайните му изневери.

Писмата на Коутс към Хемингуей все още не са открити, но две, адресирани от него към нея, бяха намерени съвсем наскоро. Те датират от времето, когато писателят е работил като шофьор на линейка в Италия по време на Първата световна война. Едно от тях Хемингуей пише по време на престоя си в болница след нападение през 1918 г.:

"Сега мога да говоря, да пиша и да чета на италиански, благороден език. Досега никога не съм изпитвал нуждата да напиша обръщение към някого като "Съкровище мое", но сега то само излиза изпод химикалката", пише влюбеният писател.

Хемингуей споменава Франсис и в една от творбите си "Горе в Мичиган" - кратък разказ от 1923 г. Главната героиня в него е Лиз Коутс, която е известна с красотата си и има кратка любовна афера с неин съсед.



Четете още: Франк Синатра: Отнасяй се с жените като с дами, а с дамите като с жени