Книгата. Паметта на човечеството. Книгата е многолика и опияняваща – тя е и свобода, и сладко бягство, и утешение, и възхита. Рожба на въображението и мисълта. Съкровищница на духа. Учител. Тя е и устремът на авантюриста, и копнежът на търсача, и опиатът на поета, и пътят на философа. Тя е и историята, и мисълта, и битието. Тя е кръвта, жаждата, пулса на човешката цивилизация. Има книги, които трябва да прочетеш. И такива, които да прочетеш втори път. А някои от тях просто са орисани да живеят вечно. Тези книги не познават ограничения, нямат край и ще останат завинаги в челната десетка на най-издаваните книги на всички времена:

10. "Дневникът на Ане Франк"
Ане Франк


Ане Франк е еврейско момиче, родено в Германия и израснало в Холандия. По време на Втората световна война тя се укрива в Амстердам и води дневник, който семейството й подарява за 13-ия й рожден ден, без да подозира, че един ден той ще се превърне в една от най-завладяващите и трогателни книги. В него младата девойка описва с изключителна реалистичност и вълнение мъката, страха и мизерията на войната. Ане умира ненавършила 16 години в концентрационния лагер в Берген-Белзен. Баща й се спасява от смъртта и след края на войната сбъдва най-голямата мечта на дъщеря си – да издаде дневника й. Книгата е продадена в 27 милиона екземпляра.

9. "Мисли и забогатявай"
Наполеон Хил


Още с появата си на бял свят през 1937 г., мотивационната книга “Мисли и забогатявай“ на американския писател Наполеон Хил се превръща в бестселър, като печели славата на най-вдъхновяващата и мотивираща книга на своето време. Книгата се превръща пътеводна светлина на всички онези, които искат да избягат от бедността. Продадена е в 30 милиона екземпляра по целия свят.

8. "Отнесени от вихъра"
Маргарет Мичъл


Романът на Маргарет Мичъл заслужено се нарежда сред първите в класацията на най-четени и издавани за всички времена книги. „Отнесени от вихъра“ е история за една голяма любов на фона на Гражданската война в щатите. Книгата разказва историята на своенравната, но горда и силна млада жена - Скарлет О’Хара, дъщеря на ирландски имигрант. За първи път романът е издаден през 1936 г., а само година по-късно печели наградата "Пулицър". По него е заснет едноименният филм, спечелил "Оскар". Днес книгата е достигнала тираж от 33 милиона екземпляра.

7. "Здрач"
Стефани Майър


"Здрач“ разказва за историята на обикновено момиче, което се влюбва във вампир. Още с излизането си поредицата на американския писател Стефани Майер набира изключително голяма популярност сред младите читатели. Огромният интерес към книгата е и причина за появата на нашумелия в последните години сериал, чийто успех е не по-малък от този на книгата. Тиражът на поредицата възлиза на 43 милиона екземпляра.

6. "Шифърът на Леонардо"
Дан Браун


Нашумелият в последните години роман на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" фокусира вниманието си върху някои от разпространените теории за свещения Граал, отношенията между Мария Магдалена и Исус Христос и нейната роля в християнството. Въз основа на романа е заснет филм с Том Ханкс в главната роля. Книгата е с 57 милиона продадени екземпляра.

5. "Алхимикът"
Паулу Коелю


Оше с излизането си на книжния пазар през 1988 г. "Алхимикът" се превръща в сензация. 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга за всички времена, написана на португалски език. Преведена е на близо 70 езика, а тиражът й възлиза на 65 милиона екземпляра.

4. "Властелинът на пръстените"
Дж. Р. Р. Толкин


Книга за мечтатели. Гандалф, Фродо, Билбо Бегинс, Арвен... Имена, които те карат да мечтаеш. На 13 години имах случайното щастие за първи път да се запозная с хобитите и елфите от "Властелинът на пръстените", още преди любимите герои да станат известни благодарение на грандиозната екранизация на Питър Джаксън. Книга, която погълнах на един дъх и за която малцина у нас бяха чували, а още по-малцина бяха чели. Да се потопя в света на Толкин беше едно от най-приказните и незабравими преживявания. Затова не мога да я подмина. Вечните екзистенциални идеи за борбата между доброто и злото, за силата на любовта и приятелството, за величието и мъдростта на сътворението, поднесени така реалистично и завладяващо, неминуемо рефлектират в съзнанието и мирогледа на малки и големи. Романът-епопея в стил фентъзи, написана от английския писател Дж. Р. Р. Толкин, е продаден в 103 милиона екземпляра по света.

3. "Хари Потър"
Джоан Роулинг


Вълшебните приключения на младия магьосник Хари Потър и неговите приятели, разказани от британската писателка Джоан Роулинг, завладяха сърцата на поколения деца по света и са доказателство за нестихващата вяра в чудесата. Първата книга излиза през 1997 г. и печели невиждан интерес от страна на младите читатели по цял свят. Поредицата е издадена във внушителните 400 милиона екземпляра.

2. "Цитатите на Мао Дзедун"
Мао Дзедун

"Цитатите на Мао Дзедун", известна и като „Червената книжка“, е сборник, обясняващ на китайския народ идеологията на Китайската комунистическа партия. Включва селекция на речи и мисли на китайския водач, който оглавява партията през 1943 г. Книгата се нарежда на второ място с впечатляващите 820 милиона екземпляра.

1. Библия


Библията е най-четената и продавана книга на всички времена. Броят на продадените екземпляри на тази 16-вековна книга е трудно да се посочи с точност. Счита се, че той надхвърля 4 милиарда.