Автор
Woman.bg

10 френски класики, които трябва да гледате поне веднъж

Обичате ли старите филми и черно-белите ленти? Ако отговорът е Да, със сигурност трябва да гледате следните 10 класики, които буквално изстреляха френското кино на световна висота.

Кои са старите (и не чак толкова старите) френски филми, които задължително трябва да гледате:

1. "До последен дъх" (Breathless)

Режисьор на лентата е големият Жан Люк Годар, който е един от лидерите на новата вълна във френското кино. Дебютът му "До последен дъх" е издаден през 1960 г., сюжетът му е драматичен и разказва за историята на дребен престъпник на име Мишел, който убива преследващ го полицай, заради което се налага да се укрива при приятелката си.

2. "Невероятната съдба на Амели Пулен" (Amelie)



Една от сензациите на френското кино от миналия век. Романтичен сюжет, разказващ за живота на Амели - момиче което страда, заради странните възпитателни методи на баща си. Животът й е простичък и хармоничен, докато един ден всичко се преобръща.

3. "Презрение" Contempt

Още един впечатляващ филм с участието на великолепната Бриджит Бардо. Завладяваща история, романтика и впечатляващ актьорски и режисьорски състав. Горещо ви го препоръчваме

4. "Дневна красавица" Belle De Jour

Драма от френско-италиански произход с еротични елементи, чийто режисьор е Луис Бунюел. Историята е за привлекателна дама, която прекарва следобедите си, работейки като проститутка. Със сигурност ще оцените красивата картина, характерна за ранното френско кино.

5. "Джулс и Джим" (Jules and Jim)

Една от най-легендарните истории за любовни триъгълници в световното кино. Във филма се разказва за двама мъже на име Джулс и Джим, които се влюбват в една и съща жена, Катерин, а действието се развива в дните преди Първата световна война. Режисьор на лентата е Франсоа Трюфо.

6. "Жената си е жена" (A Woman Is a Woman)



Хитовият филм е режисиран от Жан-Люк Годар, а актрисата в главната роля е неговата голяма любов - Ана Карина. Тя играе млада красива стриптизьорка, която един ден решава, че иска да зареже работата си и да забременее. Приятелят й категорично отказва да осъществят желанието й, което неминуемо усложнява отношенията им.

7. "Скафандърът и пеперудата" (The Diving Bell and The Butterfly)

Докосващ филм, режисиран от Джулиан Шнабел, в който се разказва за човешката сила и е по действителен случай. Главният герой е редактор на списание "Ел" и когато е във върха на кариерата си той получава тежък удар, в следствие на който е парализиран и единствената подвижна част от тялото му е едното му око.

8. "Артистът" (The Artist)



Въпреки че продукцията е от 2011 г. тя е издържана изцяло в стила на 20-те. В центъра на сюжета са любовта и цената на славата. В лентата участва и едно от най-талантливите кучета-актьори.

9. "Децата на рая" (Children of Paradise)

Един от най-добрите филми в историята на френското кино. Режисьорът е Марсел Карне, а сюжетът описва парижката театрална сцена през 20-те. Главната героиня е куртизанка, която се радва на любовните трепети на четирима господа - мим, актьор, престъпник и аристократ. Ако сте любители на мюзикълите и интригуващите истории, със сигурност ще оцените "Децата на рая".

10. "Синият е най-топлият цвят" (Blue Is The Warmest Color)

Добре, този филм излиза през 2013 г., но определено заслужава вниманието ви. Еротичната драма е режисирана от талантливия Абделлатиф Кешиш и разказва за ученичката Адел, която случайно открива, че я привличат жените. Тя се влюбва в Ема, красиво момиче, което не прикрива хомосексуалността си. Филмът получава много критики, заради противоречивия си сюжет.

Четете още: Джуди Гарланд – един глас над дъгата