Честно казано, нямам търпение да имам проблем с интернета, мобилния телефон или телевизията – моментално се обаждам на оператор. Изчаквам свързване. После той или тя се свързва с мен. Обикновено е мъж.

- Здравейте, разговаряте с Петър Георгиев. С какво мога да Ви помогна?

- Здравейте, Петър. Имам три проблема и имам нужда от Вашата асистенция.

Той не се колебае, а и е задължен по правилник:

- Слушам Ви, госпожице.

- Първо, дава ми, че нямам интернет, а го платих онзи ден. Второ, исках да проверя колко бързо мога да се свържа с оператор. И трето, скучно ми е. Вие как сте?

- Какво ви показва индикаторът долу вдясно за връзката?

- Самотна съм, Петре. Моето обаждане важно ли е за вас?

И чувам смущението в гласа му. За него аз сега съм лудата на Шрьодингер - и съм психо, и може да не съм.

- Ъммм, извинете, госпожице?

- Имам предвид, нали всеки път някакъв глас ми казва, че обаждането ми е важно за вас. А всяко обаждане е различно – като обаждане на Хераклит – всяко обаждане е река, а в нея два пъти да се влезе не може. Та Ви казвам, Петре, нямам нет и съм самотна.

Петър започва да диша тежко и според мен да се докосва на непозволени места.

- Петре, разбирате ли от вино? Ще ви кажа адреса си, имате ми номера – елате и да обсъдим всичко това на 2-3 бутилки, а после вече ще съжаляваме.

Отново кратка тишина от другата страна на линията, но после той се окопитва.

- Да съжаляваме, госпожице?

- Да, Петре. Вие ще съжалявате, защото е много вероятно да са Ви уволнили, ако сте напуснал работното си място без предупреждение, а аз ще съжалявам, защото съм правила секс с непознат, което не ми се е случвало чак толкова много пъти.

Този път тишина няма, Петър продължава малко по-смело.

- Секс, госпожице?

- Секс, Петре. Знам, че псуването на оператори в call-центрове е спорт, но не може само със заплахи да се мине. Ако чак толкова някой конкретен индивид копнее за агресивна пенетрация на непозната, нека го направи, а не да го оставя в полето на вербално-сексуалните еквилибристики! И не може току-тъй мъжете да ни заплашвате с удивителните знаци на своите членове, като нямате смелост да поставите една категорична точка между нашите скоби...

Мисля, че някъде тогава Петър прекъсна връзката. А връзка тя беше интимна и смислена поне за тези 78 секунди. Моето обаждане беше важно за него. И знам, че довечера аз няма да имам нет, но той ще си мисли за мен.

автор: Ана Островска